Etapele unui tratament ortodontic complet şi reuşit

A. Consultaţia iniţială

În cadrul primei consultaţii, ne vom axa în special pe un dialog deschis medic-pacient, ţinând cont de aşteptările dumneavostră asupra rezultatelor tratamentului ortodontic şi de posibilităţile de realizare a acestuia.

Veţi discuta cu medicul ortodont despre motivele pentru care aţi solicitat acest consult, despre obiectivele de tratament şi tipurile de aparate dentare şi vă vor fi prezentate etapele necesare în realizarea unui tratament eficient.

Tot acum, vom determina tipul de anomalie dentară şi vă vom indica paşii necesari realizării unui dosar de diagnostic ortodontic, care va cuprinde un set de fotografii de diagnostic şi un altul de radiografii dentare.

Veţi primi răspunsuri la toate întrebarile dumneavoastră şi vi se vor realiza modele ale celor două arcade, pentru studierea celui mai bun plan de tratament.

B. Elaborarea şi discutarea planului de tratament

Această etapă o completează pe cea de consultaţie iniţială. Pe baza imaginilor, a radiografiilor iniţiale, precum şi a modelelor de studiu, medicul ortodont realizează un set de măsurători, care îi permit să vă ofere un diagnostic corect şi cel mai bun plan de tratament.

Astfel, veţi primi sfaturi şi indicaţii legate de tipul de aparat ortodontic pe care este indicat să îl purtaţi.

De asemenea, se va stabili durata tratamentului şi se va elabora un plan de vizite la medic (în general o vizită lunară).

Veţi fi informaţi şi în privinţa mijloacelor concrete de tratament, precum şi în privinţa costurilor soluţiei alese.

Tot înaintea tratamentului ortodontic, există o serie de afecţiuni stomatologice care trebuie tratate (eliminarea tartrului, tratarea cariilor, extracţii ale  dinţilor irecuperabili sau extracţii în scop ortodontic, alte afecţiuni care împiedică desfăşurarea eficientă a tratamentului ortodontic).

C. Şedinţa de aplicare a aparatului ortodontic

După parcurgerea primelor două şedinţe, medicul specialist ortodont vă va aplica aparatul ortodontic, în cadrul unei şedinţe care durează, în general, una-două ore şi care prezintă un grad minim de disconfort pentru pacient.

Pentru că ne pasă şi punem pasiune în tot ceea ce facem, odată cu aplicarea oricărui tip de aparat ortodontic, veţi primi pe loc un set complet de informaţii importante şi utile pentru perioada tratamentului cu aparat dentar, reprezentând un ghid indispensabil de întreţinere, precum şi sfaturi pentru purtarea corectă a acestuia.

Tehnici de igienizare pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe:

 

D. Şedinţele de control şi activare

Vă recomandăm şedinţe lunare (în cazuri speciale durata se poate scurta sau prelungi).

Şedinţele pot consta în:

E. Şedinţa de îndepărtare a aparatului ortodontic şi de aplicare a aparatelor de contenţie

Este şedinţa cea mai aşteptată de către pacient, cu satisfacţiile care decurg din parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de tratament. După îndepărtarea aparatului dentar de către medic, se va face o igienizare a cavităţii orale.

După terminarea tratamentului cu aparat ortodontic, este necesară o perioadă în care să purtaţi un aparat de contenţie, astfel încât dinţii să nu îşi reia poziţia iniţială (cea dinainte de tratament).

 

Perioada de contenţie este la fel de importantă ca şi tratamentul în sine!

Aparatele de contenţie sunt aproape invizibile, nu sunt costisitoare şi se poartă mai puţin pe timpul zilei decât aparatul dentar (în special noaptea). Medicul ortodont va alege, împreună cu dumneavostră, cel mai bun şi mai indicat tip de aparat de contenţie.

F. Şedinţa de control şi de urmărire a rezultatelor în timp

Deşi mulţi medici şi pacienţi nu pun accent pe această etapă, ea este importantă, pentru urmărirea evoluţiei şi stabilităţii rezultatului tratamentului ortodontic în timp şi pentru identificarea factorilor care ar putea produce recidiva sau ar destabiliza rezultatul obţinut (molari de minte care nu au loc suficient să erupă pe arcade şi ar putea produce înghesuiri dentare, modificări suferite de aparatele de contenţie etc.). În timp, şedinţele acestea vor fi tot mai rare.